La revista infantil Tretzevents tanca 
"per manca de suport econòmic".


Amb aquest breu i contundent enunciat ens assabentem que la revista més antiga en català desapareix. Seixanta anys de feina per la cultura i la nostra llengua s’esvaeixen darrere aquesta crisi que retalla a cegues projectes i iniciatives amb uns criteris més que dubtosos.

La revista, que va néixer l’any 1951 amb el nom de L’infantil, va ser adquirida per l’Abadia el 1968. En l’actualitat, Tretzevents, nom adoptat el 1973, publica mensualment còmics i contes, molts d’ells traduïts d’altres revistes europees. El 1987 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva difusió de la llengua catalana.

La resta de publicacions de l’Abadia de Montserrat, inclosa la revista Piu-piu, adreçada a infants entre 0 i 5 anys, continuaran sortint.

Resulta incongruent, o com a mínim sorprenent, que revistes emblemàtiques com Tretzevents hagin de tancar per manca de subvencions públiques precisament ara que comptem amb un Pla de Foment de la Lectura ben definit. Un pla de lectura l’objectiu del qual és, en paraules dels seus creadors, “millorar l’hàbit i la competència lectora entre la població”, posant un “accent específic en la promoció de la lectura en llengua catalana”. És precisament en el públic infantil on aquesta voluntat de promocionar la lectura hauria d’incidir més.

De la mateixa manera, costa d’entendre quins són els criteris que marquen la concessió de subvencions culturals. A vegades, aquests criteris poden basar-se en justificacions tan absurdes com la poca quantitat de text que inclou una publicació, sense haver valorat prèviament ni l’edat ni les necessitats específiques del públic al qual s’adrecen els seus continguts.

Al col•lectiu bibliotecari i als mediadors especialistes en literatura infantil, com a agents directament implicats en l’educació dels nostres infants, ens sembla imprescindible no callar davant d’aquests fets. Creiem que cal reivindicar polítiques culturals serioses que, lluny dels impactes mediàtics i efímers, permetin fer un treball de fons, que augmenti el nivell cultural de la societat. Darrerament només sentim a parlar d’emprenedoria; quina acció hi ha més important que treballar colze a colze per donar un fort i necessari impuls cultural i educatiu, un impuls de país, perquè la nostra societat evolucioni, es cohesioni, es defensi, emprengui?

La mort de Tretzevents és un símptoma més de la fragilitat a la qual s’exposa la cultura -i especialment la nostra- en contextos com els que estem vivint.

El pitjor de tot plegat és que, tal com tots els indicadors apunten, aquesta només és una primera pèrdua de tot un seguit de projectes i iniciatives amenaçats de desaparició -des dels despatxos- malgrat l’esforç, la constància i el bon criteri d’uns professionals que els han fet possibles. Projectes que en altres països europeus estan consolidats, sense que cap força política o social els qüestioni. Són riquesa cultural oberta al món. Són país de futur.

***


Si voleu donar suport a la nostra protesta, us demanem que deixeu un comentari al respecte i que feu difusió d'aquesta declaració. Si us plau, feu un únic comentari per persona per comptabilitzar més fàcilment el suport rebut.

217 comentaris:

 1. M'adhereixo totalment a l'escrit.

  Rosa Isern (mestra, llibretera i bibliotecària)

  ResponElimina
 2. Anònim23/12/11

  Em vaig educar amb aquesta revista...és una llàstima que no la poguem seguir llegint ni recomanant a tots els infants i pares.

  ResponElimina
 3. Una veritable llàstima. Una (altra) mala notícia per la cultura infantil. A més d'un/a li hauria de caure la cara de vergonya (algúhohaviadedir).

  ResponElimina
 4. El meu suport absolut! La cultura no hauria de patir retallades. I menys encara si parlem de recursos destinats a públic infantil.

  Chus Díaz

  ResponElimina
 5. Anònim23/12/11

  És vital que la gent s'adoni de la gran pèrdua que suposa el tancament de Tretzevents.

  ResponElimina
 6. Anònim23/12/11

  Increïble i llastimós... El meu recolzament vers Tretzevents i totes les persones que l'han fet i el fan possible. Molts ànims!

  Cristina

  ResponElimina
 7. M'entristeix pensar en quines mans estem ... burócrates i polítics mediocres, tots tecnòcrates del menjar per avui i fam pel demà.

  Jaume Vilarrubí, bibliotecari i comicòfil.

  ResponElimina
 8. Des de la Biblioteca Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d'Anoia lamentem aquesta decisió tan equivocada, ja que Tretzevents no és només una eina per a la difusió de la llengua i la cultura del nostre país sinó un símbol per a tots.
  Esperem que recapacitin.

  ResponElimina
 9. Esperem que es pugui fer marxa enrera...

  ResponElimina
 10. Anònim23/12/11

  Una vegada més, la política (i la economia, que ara van de la maneta) contra la cultura.

  ResponElimina
 11. Anònim23/12/11

  http://www.comicat.cat/2011/12/adeu-tretzevents.html

  ResponElimina
 12. Anònim23/12/11

  És indignant

  ResponElimina
 13. Anònim23/12/11

  És totalment indignant!! Així volem promocionar la lectura infantil???

  Núria (bibliotecària)

  ResponElimina
 14. 'Tretzevents' és una bona revista, útil per a la difusió de la literatura entre els petits i molt benvinguda a les escoles. Entenc que molts altres projectes mereixerien abans la retallada de presupost. L'educació i el foment de la lectura entre els infants han de ser pilars de la societat.

  ResponElimina
 15. David Cuadrado23/12/11

  És molt trist.

  Sempre podrem portar els nostres fills, quan creixin, al Palau de la Música. Segur que no tenen que tancar-lo per manca de calers.

  ResponElimina
 16. Volen portar-nos cap a una nova època d'oscurantisme... i sembla que volen començar pels infants.

  ResponElimina
 17. berta bocado23/12/11

  És una llàstima que davant una crisi, es cregui que invertir en lliçons d'emprenedoria per a infants pugui ser més útil que invertir en projectes culturals que potencien la creativitat i la lectura.

  Glòria Gorchs (Bibliotecària)

  ResponElimina
 18. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 19. És una pena!!! jo tampoc vull que la tanquin!!

  ResponElimina
 20. Juanjo Arranz23/12/11

  Una decisió més de tantes que ens empetiteix com a cultura i país. Quina llàstima!

  ResponElimina
 21. Anònim23/12/11

  Tretzevents va fer-me créixer com a persona i m'ensenyà valors que han fet que, de gran pugui ser una persona de profit i transmetre aquests valors als meus nebots.

  Tancar Tretzevents vol dir posar una porta al progrés d'un país i de les seves persones.

  ResponElimina
 22. Haurien de subhastar la creu de Sant Jordi a ebay, per recaptar diners.

  O tornar-la a la Generalitat amb una carta escrita en castellà...

  David Rosal (Aux. de biblioteca)

  ResponElimina
 23. Hem de poder mantenir Tretzevents per gaudir de lectura exquisida i competent.

  bones festes,

  Teresa Grau
  http://bibliopoetiques.blogspot.com/

  ResponElimina
 24. La mort de Tretzevents ens empobreix. La cultura i el lleure dels nostres infants són el present i el futur. Què ens està passant?

  Nati Calvo (Bibliotecària)

  ResponElimina
 25. Maria Pujol i Valls23/12/11

  Com podem permetre que Tretzevents no sigui una prioritat?!?!

  ResponElimina
 26. Clara Sales23/12/11

  No anem tan sobrats de publicacions en català, i a sobre de qualitat! És realment aquí per on cal retallar?
  No al tancament de Tretzevents!

  ResponElimina
 27. Sens dubte és una notícia molt trista i no ens podem quedar de braços plegats! Ànims.

  ResponElimina
 28. Antoni Guiral24/12/11

  La cultura catalana necessita de Tretzevents. No és només una qüestió de mantenir el nostre llegat, sinó de realitat i de immediatesa, pel fet que la qualitat de la revista aporta molt als lectors, tant en els seus textos com en el seus còmics.

  ResponElimina
 29. Anònim24/12/11

  Hi ha pocs espais culturals catalans. A la TV queda els Supers i de revistes aquesta, Cavall Fort, i alguna més.
  No estic d'acord amb el tancament de la revista. Té molta qüalitat i és un dels pilars per educar els nostres fills la nostra cultura.
  Laura (aux. biblioteca)

  ResponElimina
 30. És una autèntica vergonya... Poden retallar de mil llocs com per exemple de les dietes astronòmiques de tots els que estan al parlament, sous vitalicis i gratificacions varies per alguns d'ells...

  Ho encara millor perquè no reclamen al Sr. Millet i el Sr. Prenafeta que tornin el que van estafar al poble català? Amb una centessima part del que aquest parell de bandarres ens van treure i hauria prou i de sobres per no haver de tancar Tretzevents.

  EN fi llarga vida al còmic, els contes i la il·lustració catalanes.

  Franchu (Humorista gràfic i dibuixant)
  www.cargols.org

  ResponElimina
 31. No es una buena noticia que se cierre una revista que animaba a la lectura a los chavales (y que tenía, además, material bien potente)... Parece que el apoyo a la cultura importa cada vez menos a los que mandan...

  ResponElimina
 32. Lluís M. Bibliotecari24/12/11

  Totalment d'acord, que es posi en marxa un pla de la lectura i es tanqui Tretzevents no és massa coherent

  ResponElimina
 33. teresa duran24/12/11

  Tot i que a mi, des de sempre, se m'associa amb Cavall Fort, em fa un mal de no dir que en el mateix moment en que celebrem els 50 anys d'aquesta revista n'hi hagi una altra, tan essencial com TRETZEVENTS que per motius completament forassenyats hagi de plegar. No ho vull i no ho vull! El meu país i els seus dirigents em fan mal, a mi i a tots.

  ResponElimina
 34. I tot i així, el President Mas i en Mascarell van anar a fer-se la foto als cinquanta anys de Cavall Fort. Perquè els nanos són molt importants, i la cultura també, i en català, que fa país! I en fi, el que faci falta: quedar bé no costa res. Això sí, si s'ha de pagar... llavors quedarem malament, cap problema. Em farem molta, de feina, amb aquest personal.

  ResponElimina
 35. Tot el meu suport a intentar buscar una sortida per la supervivència de Tretzevents, de una forma o altra.

  ResponElimina
 36. Anònim24/12/11

  no la conec, llàtima, però endevant, tornareu a resorgir... aposto perque el treballar sigui un plaer i no una necessitat, necessitats cobertes ja!! Endavant!!!

  ResponElimina
 37. Imapla24/12/11

  M'adhereixo a l'escrit.
  Imma Pla. Il.lustradora.

  ResponElimina
 38. Anònim25/12/11

  Es ben trist i paradoxal que aquestes situacions venguin amb els suposadament interesats per la llengua aquesta cosa de "fer pais" estant al poder. Es vital que hi hagui una rervista de tebeos avanguardista per nins.
  Pere Joan

  ResponElimina
 39. Els polítics i les seves "prioritats": i després s'omplen la boca del "nostre pais" i bla bla bla. Segur que del tancament del Tretzevents també en té la culpa Madrid, no?... Colla d'hipòcrites!

  ResponElimina
 40. Ànims Bib. Botó! Ànims Tretzevents!
  Alfred Artiga

  ResponElimina
 41. Anònim25/12/11

  Vaig créixer llegint Tretzevents, recordo molt bé com el meu germà i jo inspeccionàvem la bústia cada dia tot esperent l'arribada de la revista... és ben trist saber que Tretzevents està condemnada a la desaparició, espero que es això és pugui aturar d'alguna manera!! Menys pistes de gel i més cultura!!

  ResponElimina
 42. Anònim27/12/11

  Jo també m'adhereixo a l'escrit contra el tancament de Tretzevents. No hi ha manera que s'entengui que revistes com aquesta són essencials per al foment de la lectura?
  Guida Planes

  ResponElimina
 43. Les Publicacions de l'Abadia de Montserrat necessiten mecenatge privat i constant per mantenir aquesta iniciativa.
  És possible fer difusió d'aquesta necessitat?

  Àngels Rius


  Les Publicacions de l'Abadia de Montserrat, tenen també d'altres iniciatives infantils com la col·lecció "Ballmanetes", "Com et dius...?". "Primers contes"

  ResponElimina
 44. Anònim27/12/11

  Jo també vaig créixer amb Tretzevents. M'adhereixo a l'escrit. Sílvia Rabat

  ResponElimina
 45. Rebeu la meva adhesió al manifest!
  Noemí Pes

  ResponElimina
 46. Anna Alonso27/12/11

  Ànims! No deixem que ens robin el nostre patrimoni cultural!

  ResponElimina
 47. Anònim27/12/11

  Bé, com tot en aquesta crisi, o es "mesura" amb paràmetres econòmics, o no compta. I ja sabem que la cultura, no és "productiva"... ha quedat demostrat

  ResponElimina
 48. Anònim27/12/11

  jo hem quedo en la següent frase:
  "...quina acció hi ha més important que treballar colze a colze per donar un fort i necessari impuls cultural i educatiu, un impuls de país, perquè la nostra societat evolucioni, es cohesioni, es defensi, emprengui?"
  un país sense cultura no evolucionarà mai de la millor manera. Volen fer pensar a la gent que les retallades són la única solució per sortir de la crisis. Aquest tipus de retallades l'únic que fan és reduir la cultura, l'educació i els drets d'un país que s'esta empobrint i deixant perdre. Ànims a totes les persones que hi treballen!!!

  ResponElimina
 49. Anònim27/12/11

  M'hi adhereixo!

  ResponElimina
 50. Anònim27/12/11

  Després del Tretzevents vindrà el Cavall Fort?

  ResponElimina
 51. el que sembla increible és que no tinguin prou subscriptors per mantenir la revista...

  ResponElimina
 52. Anònim27/12/11

  Realment hi ha coses que no casen... el Departament de Cultura endega un pla de foment i enterrem Tretzevents? De quants diners devem estar parlant per garantir la viabilitat de la revista?
  El Conseller parla d'un Pla estratègic per la Cultura a 10 anys ... per a quina cultura? si les poques publicacions en català per a la mainada, les deixem morir, d'aquí a 10 anys quins lectors tindrem? o és que el Pla no vol protegir la indústria catalana per als ciutadans catalans? Només ens interessen les grans empreses que exporten a sudamèrica? ja estem copiant el model de negoci de les espanyes? és ara, amb un govern convergent, que renunciem a les petites editorials i als productes de qualitat en la nostra llengua?

  ResponElimina
 53. Anònim27/12/11

  Una pena. Siguen recortando (o destrozando) la cultura sin compasión. Pero hay que potenciar los colegios privados. En fin...
  Saludos y ánimos desde Albacete.

  ResponElimina
 54. La pitjor part d'aquesta crisi és la pèrdua d'una generació, mancats de rumb, objectius i anhels, ... i aquestes polítiques no beneficien gens ni mica. Ànims!

  ResponElimina
 55. Dolors27/12/11

  Endavant, Tretzevents!

  ResponElimina
 56. Montse Llovera (bctxarxa)27/12/11

  És clar que no ho podem permetre. M'adhereixo a la protesta i en faré difusió.
  Ànims!

  ResponElimina
 57. El més trist i escandalós de tot plegat és la indiferència amb què el govern de Catalunya, en particular, i tota la classe política, en general, accepta la desaparició de Tretzevents. Som un país sotmès que s'està empobrint per moments per culpa de l'espoliació de 22.000 milions d'euros anuals i ningú no fa res. Talment com si fos un designi diví. Ens estan buidant la casa i, covards com som, pensem: "Mentre no em prenguin la cadireta on estic assegut, que vagin fent." El problema és que quan et prenen la cadireta ja no ets ningú. Ningú. Realment cal ser molt covard o molt espanyolista per no voler la independència de Catalunya.
  Víctor Alexandre

  ResponElimina
 58. Des de petita he estat subscrita al Tretzevents i em fa molta pena que aquesta revista que va sobreviure els durs temps del franquisme hagi de morir precisament ara pel poc suport de les nostres institucions.

  ResponElimina
 59. Penso que per a la bona salut de la nostra llengua cal fomentar la lectura entre les nens (llegeixin o no encara).

  L'hàbit de veure les imatges d'uns personatges que els acaben sent molt familiars, els duu posteriorment, a interessar-se per les aventures d'aquests i, si estan prou motivats, la lletra no és per a ells un obstacle. Una publicació com TRETZEVENTS té prou qualitat per aconseguir futurs lectors.

  ResponElimina
 60. Jo també m'hi adhereixo

  ResponElimina
 61. Jo també m'hi adhereixo, com a lectora (des de petita) i com a autora de Tretzevents. Ha sigut un cop molt fort per a tothom, i també pels personatges, que es queden orfes de nenes i nens.
  Hem de fer tota la difusió possible!! Per la cultura!!
  Susanna Martín

  ResponElimina
 62. Montse Riu27/12/11

  Amb el nou pla lector impulsat des de la Generalitat es pretén que els alumnes de primària llegeixin 25 llibres a l’any. Com a lectora i exbibliotecària escolar opino que fomentar la lectura no passa solament pel llibre. El còmic i les revistes com Tretzevents podent jugar un paper important. Val la pena que polítics i assessors s’ho repensin. NO al tancament de Tretzevents.

  ResponElimina
 63. Anònim27/12/11

  M'hi adhereixo com a antic lector de Tretzevents.
  Jordi Homs

  ResponElimina
 64. Em sap molt de greu la pèrdua de Tretzevents. Vaig ser de les primeres subscriptores i ha estat el meu puntal de referència de lectura en català pràcticament des que vaig néixer. Esperem que la seva pèrdua no sigui un inici d'altres pèrdues de la cultura catalana.

  ResponElimina
 65. Estic totalment d'acord amb l'escrit i el comparteixo al Facebook.
  Isabel Mas

  ResponElimina
 66. Anònim27/12/11

  És penós! I aniran caient!

  ResponElimina
 67. Anònim27/12/11

  La trista realitat és que amb aquestes polítiques mai arribarem enlloc, els nostres petits futurs investigadors, emprenedors, educadors... sempre a última fila. Es que no hi ha ningú amb una mica de seny que ho vegi? Quan arribarà l'hora de que es prengui amb seriositat l'educació com a pilar fonamental d'una societat, lliure i progressista i no el cubell de les deixalles on s'aboca sempre les idees que de bon matí se li acudeix al polític de torn.

  La lectura és el pilar fonamental que a d'ajudar a assolir conceptes als més petits per més tard generar individus amb criteris propis.

  - recursos educatius = + ovelles i ases.
  Qui ens governa?

  Francisca Fernández. Bibliotecària

  ResponElimina
 68. Una adhesió més des de Lleida.

  Mireia

  ResponElimina
 69. Anònim27/12/11

  Totalmente de acuerdo con el escrito. Todo mi ánimo y apoyo a las personas que trabajan en esta publicación.

  ResponElimina
 70. Anònim27/12/11

  Una llàstima perdre una revista com "Tretzevents". Hi ha poques revistes d'aquesta mena adreçades a aquesta franja d'edat i en català.

  Marta Talló

  ResponElimina
 71. Anònim27/12/11

  Quina pena, ja no sé quines revistes en català podrà llegir la meva filla!
  Falta suport economic de l'Administració o mecentatge!!!

  ResponElimina
 72. Anònim27/12/11

  És sorprenent que una revista com aquesta es deixi de publicar. Hem de fer tot el possible perquè les publicacions infantils catalanes tirin endavant.
  Rebeu la meva adhesió al manifest!

  ResponElimina
 73. És vergonyós. Nou Pla de Foment de la Lectura molt bé, d'acord. I de torna tancament de Tretzevents? doncs no. Qualsevol diria que anem sobrats de revistes infantils en català i de qualitat. Som un pais que amb decissions d'aquest caire cada dia és més petit.

  Cèlia Millán González
  Bibliotecària

  ResponElimina
 74. Anònim27/12/11

  És realment trist veure com funcionen algunes coses i trist també com les anem acceptant sense queixar-nos. Malauradament, ser un producte o una iniciativa de qualitat ja no és suficient. I ser-ho en català encara és més difícil!

  Núria (bibliotecària)

  ResponElimina
 75. Al vent els que vulguin tancar Tretzevents! ... no sé per que no arriba una ventada ben forta, ben forta, ben forta, i que sigui ben tard al matí (per que no són pas dels que s'aixequen d'hora) i se'ls emporti!
  Violant
  Belianes (Urgell_)

  ResponElimina
 76. Anònim27/12/11

  Que tanquin La Vanguàrdia!

  Ànims!

  AGC

  ResponElimina
 77. Soc bibliotecària i estic totalment en contra del tancament de la revista Tretzevents, una revista infantil catalana i pilar en la història de els publicacions en català per a infants.
  S'estan carregant la cultura catalana!!!

  ResponElimina
 78. Anònim27/12/11

  No pot ser, no al tancament.

  ResponElimina
 79. Octavi Baró28/12/11

  M'adhereixo al manifest de protesta pel tancament de la revista "Tretzevents".

  La falta de suport econòmic de què parlen els monjos de Montserrat, ¿no amagarà que "Tretzevents" se'ls ha escapat de les mans i ja no difon com cal la doctrina catòlica? ¿I la funció de suplència que el Monestir havia realitzat durant la dictadura franquista? Ja no cal fer-la ara? "Tretzevents", juntament amb "Cavall fort" i "El tatano", feia de contrapunt valent a la revista "Súpers", títol convencional, ensopit i un pèl bàrbar, que fa anys havia regalat com a "gadget" una pistola d'aire comprimit.

  Reverend pare abat: voldria proposar-vos que prioritzéssiu les partides pressupostàries. Dediqueu més diners a projectes engrescadors que afectin segments més amplis de població, i reduïu en canvi les partides per a d'altres projectes innecessaris, com ara l'emissora Montserrat Ràdio, obres com la del nou ambó de la basílica i publicacions com ara "Documents d'església" o "Qüestions de vida cristiana". Tots hi sortirem guanyant.

  Octavi Baró, bibliotecari (Barcelona)

  ResponElimina
 80. Una vergonya per a la nostra cultura... I així ens va...

  ResponElimina
 81. Anònim28/12/11

  Indignante!!!

  ResponElimina
 82. Han donat diners a La Vanguardia per l'edició en català i retiren les subvencions a Tretzevents. Jo estic bastant en contra de les subvencions però si existeixen han de ser justes. Jo també estic patint que li donguin calers a Planeta i a mi no, o que jo hagi de competir amb igualtat de condicions amb aquesta gent més enllà del mercat i del punt de venda. Realment, la nostra classe política fa molt molt fàstic.

  ResponElimina
 83. Anònim28/12/11

  Una veritable llàstima!
  NO al tancament de Tretzevents!!

  ResponElimina
 84. Teresa28/12/11

  És una llàstima que es deixi de fer una revista de la qualitat del Tretzevents pels infants i en la nostra llengua! No al seu tancament!

  ResponElimina
 85. Sílvia Lanau28/12/11

  Ens estan prenent el pèl i nosaltres no som burros, en part perquè hem llegit revistes de qualitat com Tretzevents. Potser ens la volen treure perquè els infants d'avui no tinguin opinió el dia de demà? Reflexionin una mica, si us plau.

  ResponElimina
 86. Anònim29/12/11

  Teniu tot el meu suport i la col·laboració per tot allò que us faci falta!
  Pep Querol

  ResponElimina
 87. Anònim29/12/11

  Estem tornant a l'època de la dictadura on es limita i manipula la cultura i el coneixement per fer ciutadans ignorants i sotmesos.

  ResponElimina
 88. Trist i estupefacte.

  ResponElimina
 89. Anònim29/12/11

  Cal mantenir publicacions tan emblemàtiques com aquesta, malgrat la crisi econòmica. Ben segur que es pot prioritzar el seu manteniment i deixar de banda altres accions puntuals i menors. Tot el meu suport als promotors d'aquesta iniciativa.

  ResponElimina
 90. Vull donar suport al vostre manifest i expressar la meva protesta per aquesta política miop que considera despesses allò que en realitat són inversions per al futur.

  ResponElimina
 91. Anònim29/12/11

  És una verdadera llàstima

  ResponElimina
 92. Anònim29/12/11

  No al tancament de la revista Tretzevents!

  ResponElimina
 93. Marta Sánchez29/12/11

  No s'hi val!!!
  Volem en Guiu, la Martina i el gat Faluga, la Lucrècia... i tants i tants personatges que ens han fet somriure i aprendre!
  Marta (Bibliotecària)

  ResponElimina
 94. Anònim29/12/11

  Un present senses cultura ens aboca a un futur sense llibertat.

  ResponElimina
 95. Anònim29/12/11

  ho he entès bé?

  tretzevents no rebrà més diners perquè
  a les seves pàgines hi havia POQUES PARAULES?

  impressionant!!!

  NO TINC PARAULES.

  és realment TRIST...

  emma bosch

  ResponElimina
 96. INDIGNANT!!!!!
  On és ara el govern dels millors???
  Carallots!!!!

  ResponElimina
 97. El gir neoliberalista de la dreta catalana (i suposadament "catalanista"), ara al poder, ens deixa una altra de les seves perles...

  Anem bé si aquests han de vetllar per la llengua i la cultura catalanes.

  ResponElimina
 98. Anònim29/12/11

  una altra indignada

  ResponElimina
 99. Anònim29/12/11

  M'adhereixo al manifest de protesta pel tancament de la revista "Tretzevents".
  Nuria Fernandez

  ResponElimina
 100. 13 raons per cridar als 4 vents que NOOO!!!! Dani Espresate

  ResponElimina
 101. Anònim30/12/11

  M'adhereixo al manifest de protesta de la revista "Tretzevents". Què malament! cada vegada pitjor! Sense cultura no hi ha futur.

  Marta

  ResponElimina
 102. Anònim30/12/11

  indignant!

  ResponElimina
 103. Anònim30/12/11

  Indignant!!!

  Jo també m'hi adhereixo!

  Endavant Tretzevents!!!!

  ResponElimina
 104. Vos done el meu suport.

  ResponElimina
 105. Una llàstima i m'uneixo a la protesta.

  ResponElimina
 106. Anònim30/12/11

  Cal que tots donem suport!! A compartir!!

  ResponElimina
 107. Anònim30/12/11

  Quin greu! No pot ser. Jo també estic en desacord.
  Endavant Tretzevents!

  Laura (mestra)

  ResponElimina
 108. Anònim30/12/11

  M'uneixo a la protesta pel tancament. Hi ha diners per a subvencionar tantes tonteries i no n'hi ha per aguantar una simple revista?

  ResponElimina
 109. Marta Rodoreda31/12/11

  Una veritable llàstima!
  NO al tancament de Tretzevents!!

  ResponElimina
 110. Anònim31/12/11

  Si volem un país normal cal que tinguem la màxima atenció a la formació dels més joves. No pot plegar una bona revista amb tanta història.
  Mireia Hernández

  ResponElimina
 111. Anònim31/12/11

  Els diners hi són. Qui se'ls està quedant?
  Ens hem adormit?
  Despertem-nos i endavant amb la lluita!

  Margarida (mesta)

  ResponElimina
 112. Adrià Aubert31/12/11

  No podem deixar morir el Tretzevents! Quina vergonya!

  ResponElimina
 113. mon monfort31/12/11

  Jo també hi dono suport!!!!
  No al tancament del Tretzevents!!!

  ResponElimina
 114. És força trist i inaceptable. També m'uneixo a la protesta.

  ResponElimina
 115. Anònim31/12/11

  Lamentable... No pot ser: amb l'excusa de la crisi, ens van minant el país.
  No ens enfonsaran. Visca els nens del país. Visca la terra lliure!

  ResponElimina
 116. Anònim1/1/12

  No conozco Tretzevents, pero es lamentable que los famosos "recortes" ataquen sin demasiados problemas- y sin demasiadas quejas- a las producciones culturales dedicadas a niños y jóvenes.

  Carmen

  ResponElimina
 117. Anònim1/1/12

  Tretzevents? Vaig passar tants moments llegint-la! Quan tenia un exemplar a les mans passava realment una bona estona.
  Helena

  ResponElimina
 118. Anònim1/1/12

  Em sembla molt trist que aquesta crisis l'estiguin pagant, en part, els nens...

  ResponElimina
 119. Anònim2/1/12

  Inacceptable. En nom de la crisi tot ho fan possible, un país sense cultura és un país analfabet.

  ResponElimina
 120. Anònim2/1/12

  M'uneixo a la protesta. Ens estan matant Catalunya.

  Judit

  ResponElimina
 121. Anònim2/1/12

  Teniu tot el meu suport.

  Geno Jiménez

  ResponElimina
 122. Xavier2/1/12

  És una llàstima veure com eines culturals són considerades despeses inútils, i més quan això ve de part dels nostres propis governants. Caldria reflexionar-hi...i reaccionar.

  ResponElimina
 123. Anònim2/1/12

  Rebeu la meva adhesió i suport!

  Helena Garcia

  ResponElimina
 124. Anònim2/1/12

  Tretzevents va ser una de les revistes en la meua llengua que m'acompanyaren a la infantesa, pel que veig va ser un privilegi del que no podran gaudir les meues filles

  ResponElimina
 125. Anònim2/1/12

  Bé, com sempre, la cultura continua essent la que rep "totes les bofetades".Fem política cultural de cara a la galeria. Així anem!!!

  ResponElimina
 126. Jo també hi estic en contra...ànim!

  ResponElimina
 127. Teniu també el meu suport. Això no es pot acceptar de cap de les maneres.

  Catalina Cerdó

  ResponElimina
 128. Quina notícia més trista... tot el meu suport perquè Trenzevents no desaparegui!

  ResponElimina
 129. Anònim2/1/12

  Algú sap quin era l'import de l'ajuda pública?

  Salvem Tretzevents
  Manel Volart

  ResponElimina
 130. Anònim3/1/12

  Recordeu en Patufet?
  Arribava a les llars catalanes. Les omplia d'alegria, les reunia per llegir-les, arribava a ciutat, a pobles, a masies... sembla mentida, oi?
  Avui ho recordem amb recança, va haver de "plegar"... No ho faríem, ara, oi?
  No ens ho deixaríem fer, ara, oi?
  Però tanquem l'Infantil, el Tretzevents. Per quan, el Cavall Fort? El Rodamon ja és a una altra vida.
  Pensem amb el cap. Les generacions d'adults futures són els nens d'avui. El què els traspassem serà el bagatge que tindran.

  Repenseu-ho. Necessitem eines per a prosseguir el nostre cami amb normalitat. enlloc de tancar el tretzevents, obriu-ne més, per a tots els públics, amb tots els continguts, que normalitzi la lectura.

  Elisabet, pedagoga

  ResponElimina
 131. Tot l'equip, inclòs el nostre Follet, estem tristos i indignats amb aquesta notícia. No ho podem permetre, no hem de callar, fins i tot, hem de CRIDAR, i això que sabeu que al nostre Follet no li agrada, però ara sí, CRIDEM NO!

  ResponElimina
 132. Aquesta inciativa te el meu suport també!

  ResponElimina
 133. Anònim3/1/12

  És una notícia ben trista. Ens n'hem fet ressò en el facebook de la nostra Biblioteca. Una molt bona revista que trobarem a faltar, tan de bo quedi un bri d'esperança!
  David Hernández, Bibliotecari

  ResponElimina
 134. Jordi Corvillo3/1/12

  El que està passant amb Tretzevents i tantes altres coses és, lamentablement, pornogràfic.

  ResponElimina
 135. Anònim3/1/12

  Tots hem crescurt amb l'Infantil /tretzevents / cavall fort...
  És part de la nostra cultura i cal trobar els recursos on sigui per mantenir-la
  NO la deixeu morir.
  Digueu-nos què hem de fer...

  ResponElimina
 136. Anònim3/1/12

  Jo el llegia de petit. No el podran llegir ara els meus nets?

  ResponElimina
 137. Anònim3/1/12

  Si als anys 60-70 i 80 varem lliutar per la nostra cultura , vam fer un pas de gegant....no serà ara que ens retallaràn aquest bé i aquest ensenyament i demés!!!!!

  ResponElimina
 138. Anònim3/1/12

  ànims TRETZEVENTS!!! com podem ajudar??? (comentari fet, facebook fet!!)

  ResponElimina
 139. ¿Com poden tancar una eina tan vàlida per fomentar la lectura entre la nostra població més jove? ¿Ara precisament que hi ha engegat al pla de foment per la lectura entre els escolars? Vergonyós que es permeti.
  Neus Parcé (mestra de primària)

  ResponElimina
 140. Quina llàstima que anem perdent aquests referents de la nostra literatura infantil!!
  Tot el meu suport!

  ResponElimina
 141. Anònim4/1/12

  no es pot permetre, que podem fer??

  ResponElimina
 142. Anònim4/1/12

  Més valdria que tanquéssin Tele 5

  ResponElimina
 143. Anònim4/1/12

  NO al tancament!!

  ResponElimina
 144. Anònim4/1/12

  Qué miedo... cada vez que leo alguna noticia así, siempre pienso en que los próximos podemos ser nosotros.
  Ez etsi! (¡Qué no decaiga el ánimo!) Jone-bibliotecaria

  ResponElimina
 145. Jo era més de Cavall Fort, però ... de cap de les maneres hem d'oblidar els infants del segle XXI !!!

  ResponElimina
 146. Roger Seuba5/1/12

  A part de la crisi també cal sumar els diners que ens expolia Espanya cada any , no oblideu la retallda de l'estatut. I ara que governa el PP, intentaran asfixiar més que mai la Generalitat

  ResponElimina
 147. Anònim5/1/12

  Noooo!!! S'ha de parar!

  ResponElimina
 148. Anònim5/1/12

  Els del PP saben molt bé el què fan. Quan eren a l'oposició no callaven: "Raja, Raja, Raja, Raja...". Ara ja tenen la paella pel mànec. Al Marianitu ja no se'l sent. Ara soscaven, fan galeries soterrànies sota els nostres fonaments, per tal de que tot el que ens ha costat setanta anys d'aixecar se'ns ensorri. Hi ho aconseguiran si no ens en adonem, si no ens plantem i cridem. Però hem de cridar per despertar-nos a nosaltres. Als de l'altre banda tant se'ls hi en fa; mai no ens recolzaran. Hem de sortir al carrer a cada atemptat que rebem, no limitar-nos a dir que és molt trist, que això ja ho sabem. Portem tota la vida i tota la memòria dels qui ens han precedit, de tristeses. Es hora de no deixar-nos trepitjar, des del PP, des dels seus socis anti-independentistes: el PSOE, C's i tants d'altres, des dels que ens governen mirant el consentiment d'Espanya. A ells: a CiU, és a qui s'ha de fer tremolar i fer-los actuar coherentment. El canvi s'ha de fer des de dins de casa nostra.

  RenegaireSiCal

  ResponElimina
 149. Anònim5/1/12

  Està clar que ens estan portant a la ruïna econòmica i cultural. L'una porta a l'altra i viceversa: així no es construeix un país.

  ResponElimina
 150. Si és cert que cal retallar, també cal saber on s'ha de retallar i a qui s'ha de perseguir i demanar responsabilitats per haver-nos ficat en aquest embolic.

  ResponElimina
 151. Endavant amb la iniciativa. Difonc des del meu bloc també. !!!

  ResponElimina
 152. Anònim5/1/12

  El panorama de publicacions infantils i juvenils no està com per perdre una revista fantàstica com Tretzevents que tants anys fa que aporta elements culturals i literaris al juvent i ajudant la tasca educativa dels mestres. Jo fa molt que l'utilitzo a les meves classes i em sabria molt greu prescindir-ne.

  ResponElimina
 153. Anònim6/1/12

  Recordo la il.lusió cada vegada que els pares obrien la bústia i m'allargaven la revista amb un "això és per a tu". Seria molt trist perdre tanta feina ben feta

  ResponElimina
 154. quin greu... a mi m'arribava a casa i vaig estar molts anys sense saber qui el feia enviar. Quan vaig ser més gran, l'àvia em va dir que ella s'hi havia subscrit per fer-nos-la arribar a tots els néts.

  ResponElimina
 155. L'any 1939 van destruir cinquanta anys de construcció cultural, nacional i social. Ara tornen a fer el mateix, sense necessitat de canons ni de guerres sangonoses. La crisi els és una oportunitat d'or per asfixiar i matar. Tretzevents és una de les seves víctimes; no és la primera, ni serà l'última. ¿Quant de temps suportarem això? Jo no aguanto més.

  ResponElimina
 156. josep6/1/12

  Quina pena!
  (Ah! Subscric el comentari que "max" publicà el 25/12/2011)

  ResponElimina
 157. Lluís Llord6/1/12

  Demano més suport a la cultura. I una mica més de promoció de revistes com Tretzevents, i una mica més d'implicació de tothom, inclosa l'Abadia, i una mica de l'Urdangarin, d'en Millet, els Gurtel, els sous-incentius dels banquers intervinguts... en un país independent.

  ResponElimina
 158. Anònim7/1/12

  Què es podia esperar d'un govern regionalista aliat amb un partit espanyolista que va eliminant a poc a poc els nostres referents. Uns anar-hi-anant i els altres anar badant.

  ResponElimina
 159. A cada bugada el govern dels millors ens fa perdre un llençol. Menys subvencions a 8TV i RAC 1 perquè no facin la competència a TV3 i Catalunya Ràdio i més suport a la cultura catalana, amb la llengua i la litetatura incloses.

  ResponElimina
 160. Anònim7/1/12

  Des de ses illes tot el meu suport a tretzevents. És trist que tingueu un govern que es diu catalanista i faci aquestes coses, però bé, la dreta sempre ha estat la dreta i per a ells com menys cultura tingui el poble, molt millor.

  Pere

  ResponElimina
 161. Anònim8/1/12

  Teniu tot el meu suport en aquesta iniciativa. Fa mal al cor tot això.

  ResponElimina
 162. Anònim8/1/12

  TOT EL MEU SUPORT A AQUESTA INICIATIVA

  ResponElimina
 163. Mercè Canals9/1/12

  Dono tot el meu suport a la revista, per la que he col·laborat molts anys com a il·lustradora. De fet, encara no em puc creure que d'un dia per l'altre, es tanquin projectes que han fornmat part de les nostres vides des de l'infantesa. No hi ha dret que perdem els nostres valors més preuats en un obrir i tancar d'ulls.

  ResponElimina
 164. Jaume Gubianas9/1/12

  Tot el meu recoltzament.
  Volem Tretzevents!

  ResponElimina
 165. Anònim9/1/12

  El meu suport a qualsevol iniciativa que aturi els desgabells polítics en contra de la cultura catalana

  ResponElimina
 166. Així ens va en aquest país...

  ResponElimina
 167. És molt trist. Jo també vaig créixer amb Tretzevents (i Cavall Fort). La situació cada vegada és més crítica i ja només es pot arreglar amb l'assoliment de l'Estat propi.

  ResponElimina
 168. Anònim9/1/12

  Teniu el meu suprot

  ResponElimina
 169. Anònim9/1/12

  És un atac contra la cultura catalana. Els infants tenen dret de llegir publicacions adequades a la seva edat en la seva llengua.

  ResponElimina
 170. Anònim9/1/12

  M'adereixo al suport en contra del tancament de la revista.

  ResponElimina
 171. Anònim9/1/12

  Volem i desitgem la continuació de Tretzevents !

  ResponElimina
 172. Anònim9/1/12

  una vergonya, no hi ha paraules........voleu dir que tant s'estimen la nostra llengua i la nostra terra...????

  ResponElimina
 173. Anònim10/1/12

  M'adereixo al suport en contra del tancament de la revista.
  Josep Palou (Mallorca)

  ResponElimina
 174. La veritat, indignacio total, que no som capaços de donar als nostres infants una revista en catala, sento veritable vergonya

  ResponElimina
 175. Griselda10/1/12

  el meu suport tambè .. tot i que no se si n'hi ha prou em dir que dono el meu suport.. cal fer algo mes !!

  ResponElimina
 176. Anònim10/1/12

  Anem endarrere com els crancs... Cal dir prou i fer pinya. Endavant Tretzevents!

  ResponElimina
 177. Suport total, Tretzevents!! I també divulgar el seu missatge, no nomèsd a particulars i coneguts, sinò als mitjans!

  ResponElimina
 178. Eduard10/1/12

  A qui disposa aquesta retallada, crec que hem de plantar cara a qui sigui i dir-li que la nostra cultura no es toca, tretzevents ha format part del bagatge cultural de les meves filles, i no voldria de cap manera que desapareixes.

  ResponElimina
 179. Com es pot tirar endavant el foment de la lectura en català, el pla lector a les escoles... mentre es tanquen publicacions de qualitat com Tretzevents?

  ResponElimina
 180. Jordi Méndez11/1/12

  Una veritable llàstima. Teniu tot el meu suport. Em torna a caure la cara de vergonya (per desgràcia, amb el ritme que portem últimament en van unes quantes...).

  ResponElimina
 181. Núria Ventura11/1/12

  En un moment prou difícil per a la cultura catalana, em sembla penòs que no es vulguin mantenir des de la Generalitat les subscripcions per a les escoles públiques que permetrien, com fins ara, continuar publicant la revista. Es retalla damunt el més febles:la lectura dels infants. I això que estem en plena campanya de foment de la lectura!

  ResponElimina
 182. Anònim11/1/12

  Tristíssim... Sóc una més dels molts que vam crèixer amb Tretzevents. Les imatges, els continguts i els valors de la revista han estat sempre immillorables.
  Tot el meu suport als seus creadors i col·laboradors!
  Rosó

  ResponElimina
 183. Anònim12/1/12

  Teniu tot el meu suport en defensa de la revista Tretzevents. No podem deixar-la morir sense fer-hi res. En aquest cas concret, desapareix una part de nosaltres mateixos.

  ResponElimina
 184. Anna Vidal12/1/12

  Indignació total. Podem fer-hi alguna cosa?
  Teniu tot el meu suport!

  ResponElimina
 185. Anònim12/1/12

  Cada dia som més indignants amb aquesta nostra apatia perpètua...

  ResponElimina
 186. Tot el meu suport. Endavant TRETZEVENTS!!!

  ResponElimina
 187. endavant les atxes!!* que podem fer ???

  ResponElimina
 188. Tot el meu suport. me n'he fet ressò al meu bloc http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/212490

  ResponElimina
 189. Anònim12/1/12

  El meu pare el 1964 va fer la subscripció a L'Infantil/Tretzevents per a la meva filla i ara li envio al seu fill, juntament amb el Piu Piu. I fins el 2007 la tinc tota enquadernada.
  Em sap molt i molt greu que es deixi de publicar, si podem, hem de fer alguna cosa, de tota manera potser també és una mica culpa nostra...vam fer prou esforç per "cercar nous subscriptors"?
  Bé, intentem ara salvar-la.

  ResponElimina
 190. Anònim12/1/12

  Una sorpresa desagradable, una publicació que m´estimo, actual al 100%, bona eina i atractiva que potencia l´aprenentatge de la lectura i el gust per llegir, descobrir, pensar...

  Montse

  ResponElimina
 191. una revista com aquesta no pot desaparèixer!

  ResponElimina
 192. Tot el meu suport, per lo que representa per molta gent, i com no, per poder continuar dibuixant a les seves pàgines, els piratas del "Pinya Colada".

  ResponElimina
 193. I el meu també, tot el meu suport! :) Esperem que TRETZEVENTS no hagi d'acabar tancant! Endavant, sempre endavant!

  ResponElimina
 194. Anna Galera i Franch13/1/12

  Una veritable llàstima...
  Teniu tot el meu suport!

  ResponElimina
 195. Anònim13/1/12

  Cada vegada que desapareix una bona revista, fa un pas enrere una llengua.

  ResponElimina
 196. Anònim14/1/12

  Comentari del dia!
  Perquè allò que funciona ( amb el que costa d´engegar Projectes! ), ha de deixar de funcionar?...parlem de xifres econòmiques que no es poden comparar amb qualsevol altra inversió ( no en vull citar cap aquí ) de les que no només no generen "res", de les que ni estrenades ja cada dia s´hi perden diners!!!!!!
  Montse ( Navàs )

  ResponElimina
 197. Anònim14/1/12

  Hi ha diners per aeroports, per bosses Vuiton, per vestits, per Senadors (què fan?), per càrrecs i alts càrrecs, per la monarquia, per ambaixades a fora, per desdoblaments que s'han de refer un any després o que no s'acabaran mai. Per cultura i educació? Es veu que no ens cal, ja som tots molt savis. Sap molt greu viure en un país així.

  ResponElimina
 198. Anònim15/1/12

  Tot el meu suport. Endavant!

  ResponElimina
 199. I a més la Generalitat no paga l'esquel·la als diaris on s'anuncia la mort d'algú amb la Creu de Sant Jordi...

  La manca de subvencions i de lectors, no oblidem aquest darrer punt on hi estem tots implicats, ha portat a la mort d'un graó més de la cultura catalana.

  ResponElimina